Tekstgrootte
kleiner groter

Alarmering bij rampen in de provincie Groningen

Als er een incident of ramp plaatsvindt, moet iedereen dat snel weten. De overheid heeft verschillende middelen om je in zo’n geval te alarmeren en te informeren.

Hulpverleners ter plaatse

Bij een ramp of incident word je waarschijnlijk in eerste instantie gealarmeerd door de hulpverleners die op dat moment ter plaatse zijn. Zij coördineren de inzet van de hulpdiensten en geven instructies aan omstanders. Volg deze instructies op om jezelf en anderen in veiligheid te brengen.

NL-Alert

Via NL- Alert ontvang je automatisch een tekstbericht op je mobiele telefoon als je in de (directe) omgeving bent van een (dreigende) ramp. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Lees het bericht zorgvuldig, informeer mensen om je heen en volg het advies zo snel mogelijk op. Zie ook de Checklist NL-Alert.

Geluidswagen

Je kunt ook gealarmeerd worden door een geluidswagen in jouw straat. Luister goed wat er gezegd wordt en volg de instructies op.

Sirene

De sirene wordt ingezet om de mensen in het rampgebied – of het gebied waar gevaar dreigt – te waarschuwen. Als je de sirene hoort, is hij dus voor jou bedoeld! De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Er is dan niets aan de hand. Is er wel iets aan de hand, dan houden de sirenes langer aan en worden ze meerdere malen herhaald. Gaat de sirene op een ander moment af, dan is er sprake van gevaar. Blijf of ga direct naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel je ventilatiesysteem uit. Volg RTV Noord via internet, radio of televisie. Zie ook de Checklist Als de sirene gaat.

Signaleer je zelf een noodsituatie, voordat je door anderen gewaarschuwd bent? Breng jezelf en anderen dan direct in veiligheid en bel zo snel mogelijk 112.
Zie ook Checklist 112.

Deel deze pagina op

Nieuw

NL-ALert

>>Checklist NL-Alert

Noodsituatie

112 bellen

>>Checklist 112 bellen