Tekstgrootte
kleiner groter

Verkeersongeval

Elk jaar zijn er in het verkeer binnen onze regio tientallen dodelijke slachtoffers te betreuren. Daarnaast komen honderden mensen na een verkeersongeval in het ziekenhuis terecht. Vooral weersomstandigheden zoals storm, (plotselinge) gladheid, dichte mist en laagstaande zon verhogen het risico op een verkeersongeluk. Op deze pagina bespreken we alleen de grote ongevallen met eigen voertuig, op zowel het water als op de weg.Gevarendriehoek Verkeersongeval

Wat wordt er gedaan om de risico’s op een groot verkeersongeval te verkleinen?

Rijkswaterstaat, gemeenten en provincie maken de wegen en vaarwegen zo veilig mogelijk. De politie controleert deze (vaar)wegen op gevaarlijk rij- en vaargedrag. Het KNMI waarschuwt bij gevaarlijke weersomstandigheden.

Hoe kan ik een groot verkeersongeval voorkomen?

Hoe bereid ik me voor op een groot verkeersongeval?

 • Zorg ervoor dat je in de auto of boot altijd een zonnebril, een veiligheidshesje of zwemvest, een deken, een warme (waterdichte) jas, een fles water en een EHBO-trommel hebt liggen.
 • Monteer een veiligheidshamer in je auto op een plek waar je vanuit je stoel gemakkelijk bij kunt. Denk hierbij ook aan de passagiers. 
 • Zorg voor een blusapparaat of blusdeken in je boot. Houd daarbij rekening met de grootte van het schip (misschien is het verstandig er twee of meer te hebben) en controleer regelmatig de druk en de keuringsdatum van de blusapparaten.

Wat moet ik doen bij een groot verkeersongeval?

 • Bel 112 voor hulp en geef je locatie door (hectometerpaal, steigernummer, boeinummer of GPS-positie).
 • Sla alarm als dat nog niet is gebeurd.
 • Ben je getuige van een ongeval, maar kun je geen eerste hulp verlenen of is de professionele hulpverlening al aanwezig? Ga dan niet langzamer rijden, varen of stilstaan om te kijken wat er gebeurd is. Daarmee veroorzaak je een ‘kijkersfile’, een opstopping of zelfs nieuwe ongelukken.
 • Volg altijd de instructies van de hulpverleners op.

Met de auto:

 • Verlaat na de aanrijding zo snel het voertuig en zoek een veilige plek.
 • Ga als het kan achter de vangrail staan. Loop nooit over de rijbaan; dat is levensgevaarlijk.
 • Houd de vluchtstrook vrij voor politie, ambulance en brandweer.
 • Raak je met de auto te water, probeer de auto dan zo snel mogelijk te verlaten. Doe de verlichting aan, maak je gordel los, open het zijraam (of sla deze in met de veiligheidshamer). Verlaat vervolgens de auto. Kijk ook op www.hulpbijautotewater.nl.

Hoe blijf ik op de hoogte van een groot verkeersongeval?

Via RTV Noorden (wanneer je je op een boot bevindt) via de eventueel aanwezige marifoon. Bij grote ongevallen kan NL-Alert ingezet worden. Zie ook de pagina Zo blijf je op de hoogte. 

Deel deze pagina op