Tekstgrootte
kleiner groter

Extra tips

Vergroot je zelfredzaamheid. Lees de extra tips om je nog beter voor te bereiden op een ramp of incident.

Algemeen

  • Tip van Katja: Eerste hulp verlenen aan slachtoffers? Installeer de EHBO-app van het Nederlandse Rode Kruis op je mobiel.
  • Tip van Dingeman: Als je het niet alleen redt. Ben je minder goed in staat jezelf te helpen? Vraag dan aan jouw familie, vrienden, buren of mantelzorger om je bij een eventuele ramp of incident (en de voorbereiding) te ondersteunen. Wil je weten wat je kunt doen om jouw eigen veiligheid te verbeteren? En wat je kunt doen in een noodsituatie? Ook als je een beperking hebt? De nieuwe gratis smartphone-app 'Persoonlijk VeiligheidsAdvies' geeft jou antwoord op deze vragen! Of maak jouw eigen Persoonlijke Veiligheidsplan via de website www.wikivarium.nl, het digitale kenniscentrum over veiligheid en zelfredzaamheid. De app is beschikbaar voor Android, iPhone en iPad.

Aardbeving

  • Tip van Hilda: Meld je ervaringen van de beving bij het KNMI. Het KNMI stelt aan de hand van deze meldingen mede de intensiteit vast. Het goed bepalen van een bandbreedte van de intensiteiten is van wezenlijk belang voor het bepalen van toekomstige schade en/of bij het toekennen van huidige herstel vergoedingen.
  • Tip van Hilda: Heb je een klacht over de schadeafhandeling door de NAM? Dan kun je dit melden bij de ombudsman gaswinning Groningen, Leendert Klaassen: telefoonnummer: 088 - 223 44 55 en e-mail: .

Noodpakket

  • Tip van Freddi: Het noodlampje dat aangaat bij een stroomonderbreking is o.a. te koop bij Blokker. Wanneer je overigens op Google zoekt op 'noodverlichting zaklamp' dan krijg je diverse andere verkoopadressen.
  • Tip van Peter: Water is in Nederland bijna altijd via de kraan beschikbaar. Je hoeft het dus eigenlijk niet apart te bewaren, maar in geval van een noodsituatie is het toch handig. Kan dat langer dan 1 dag? Ja, zet vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers. Bewaar je het buiten de koelkast ververs het water dan dagelijks.Meer weten? Lees ook het artikel op Trouw.nl: Hoe lang is water houdbaar?

Overstroming

  • Tip van Nico: Stop een zandzak in de wc, dat voorkomt rioolwater in huis als je terugkomt.

Uitval van stroom

  • Tip van Grietje: Haal die oude prepaid gsm uit je la en stop deze inclusief oplader bij je noodpakket. Tijdens de stroomstoring in Tolbert kwam ik enkele uren zonder stroom te zitten en kon ik samen met vele andere inwoners geen gebruik meer maken van onze Android smartphones. Gelukkig heb ik nog een prepaid gsm die ik wel kon gebruiken om mensen te informeren.  

Heb jij een tip die in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten via het contactformulier.

Deel deze pagina op