Tekstgrootte
kleiner groter

Aardbeving

Mariska woont in Middelstum, in een gebied waar aardbevingen voorkomen. In 2012 bijvoorbeeld was er een heftige aardbeving. Mariska en haar gezin waren niet thuis, maar bij thuiskomst zaten er scheuren in muren, plafonds, ramen en vloeren...

Mariska staat symbool voor een goede voorbereiding op een aardbeving.

Mariska uit Middelstum

Door de NAM en Veiligheidsregio Groningen is daarna de Risicowijzer verspreid. Hierin staat wat je moet doen bij een aardbeving. Mariska weet daardoor dat zij bij een aardbeving uit de buurt moet blijven van spiegels, schilderijen, planken en kasten die kunnen vallen. Buiten is het veiliger dan binnen. Mariska heeft daarom met haar kinderen afgesproken dat zij bij een aardbeving direct verzamelen bij de voordeur. Eenmaal buiten is het zaak om uit de buurt te blijven van schoorstenen en ruiten en op zoek te gaan naar een veilige open plek. Als het gezin zelf veilig is, kan Mariska kijken wat zij voor de buren kan doen.

Mariska adviseert om de Risicowijzer  bij de hand te houden. Hierin staat wat er in ieder geval in een noodpakket moet zitten: voldoende drinkwater, batterijen, een zaklamp en een radio op batterijen. Na de aardbeving van vorig jaar heeft Mariska haar fotoalbums en harde schijf van de computer opgeborgen in waterdichte, plastic bakken. Want bij aardschokken is het mogelijk dat de dijk doorbreekt. Het water zou dan al snel een halve meter hoog staan. Mocht het in de toekomst tot een aardbeving of overstroming komen, dan sluit Mariska direct gas en elektriciteit af en draait zij de waterkraan dicht.

Deel deze pagina op