Tekstgrootte
kleiner groter

Brand

Marina woont met 7 andere studenten in een huis. Samen met haar goede vriend Yonnick praat zij over haar ervaring met brand. Samen staan zij stil bij de gevolgen en hoe zij zich voorbereiden. In haar vorige studentenhuis maakte zij een keukenbrand mee...

Marina staat symbool voor een goede voorbereiding op een brand. 

Marina & Yonnick uit Groningen

Gelukkig is die brand op tijd geblust, maar al met al heeft deze gebeurtenis haar bewuster gemaakt van de risico’s van een brand. In haar nieuwe huis bespreekt Marina daarom met haar huisgenoten wat zij moeten doen bij een brand. Een natte doek voor de mond houden en laag blijven bijvoorbeeld, om zo geen giftige rook in te ademen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat ergens anders in de buurt een brand uitbreekt. In dat geval sluit Marina ramen en deuren van het studentenhuis en zet ze de ventilatie uit.

Gelukkig zijn in dit studentenhuis goede voorzorgsmaatregelen getroffen. Elke trap is afgesloten met een branddeur, er zijn brandmelders en brandblussers op elke verdieping en de vluchtwegen naar buiten zijn bekend bij alle bewoners. Daarnaast controleert de brandweer het huis jaarlijks. Marina en haar huisgenoten worden dan gewezen op mogelijke risico’s. Zoals obstakels die vluchtwegen blokkeren of de aanwezigheid van brandbare spullen.

Door de gevaren van brand gezamenlijk te bespreken, staan Yonnick, Marina en de huisgenoten van Marina sterk. Samen werken zij aan brandpreventie en zijn ze voorbereid op brand - zou het ooit zover komen. Marina haar tip voor andere studentenhuizen: verdiep je in brandveilig wonen, ga hierover in gesprek met huisgenoten en huisbaas en maak samen duidelijke afspraken. En dat laatste “geldt voor alle huishoudens, dus niet alleen studentenhuizen”, voegt Yonnick nog terecht toe. Vraag de brandweer om een controle en advies.

Deel deze pagina op